pondelok 25. augusta 2014

Mlieko: ta jedna, jediná vec, ktorú určite nie.


Veľa ľudí si myslí, že ako niekto kto skoro 20 rokov neje mässo budem mať problém s jedením mässa a budem ľudí fanaticky nabádať k vegetariánstvu. Nebudem. Ja som zástanca vyváženej stravy a myslím si, že vyradiť zo stravy mässo nie je niečo čo vyhovuje každému a tiež treba vedieť kde ho mienite nahradiť. Podľa mňa istý ľudia bez mässa byť nemôžu. Navyše každý musí nájsť svoju kombináciu. Ja sama som po rokoch zaradila do svojho jedálnička ryby.

Naopak môj zoznam toho čo najviac škodí zdraviu je biely. Angličania ho nazývajú  „4 whites“ ja som si to preložila ako Biela štvorka. A v odsúdeniahodnom teame najdete týchto členov: mliečne výrobky, cukor, soľ a múka. A škodlivosti kraľuje práve mlieko a jeho výrobky, ktorému idem venovať tento článok. 
Ruku hore všetci čo už počuli niekde čosi o škodlivosti mlieka a mliečnych výrobkov. Zaujatosť voči mlieku sa až neoriginálne opakuje. Kto vie čím to je, že väčšina guru o zdravej výživa ma stále dokola problém s tým nevinným bielym mliečkom. To asi nebude náhoda, čo? 
Možem sa spýtať otázku? Vy ešte vo vašom veku potrebujete nakojiť? Cítite sa ako teliatko? Lebo ja viem že to mliečko je lákavo zabalené a spracované do chutnučných sýrikov a jogurtíkov s photoshopovým ovocím na obale (Ozaj chcete vedieť ako dosiali, že to ovocie v jogurte nezhnije? Je ožiarené a chemicky spracované, alebo je to len chemická aróma a farbivo. Tažko povedať čo je väčší sajrat. No ale hlavne že je to krémove, že?)...

Mlieko – akékoľvek, slúži na to, aby novorodenec rýchlo nabral na váhe a vyrástol. A podľa toho má aj svoje zloženie. Alebo si fakt myslíte že krava má vemená na to aby ste mali pravideľne čerstvý jogurt? Skúste sa sami zamyslieť na čo pôvodne slúži mlieko. Ľudia čo tak zaryto obhajujú mlieko, zabúdaju na to čo to mlieko vlastne v skutošnosti je. Je to spôsob ako príroda pomáha kojencom (od slova kojiť mliekom) rásť. Zoberte si o koľko taký novorodenec ktorý je prevažne kojený materským mliekom zvýši svoju váhu za jeden rok. Na to to mlieko je: na rýchly rast. Ak vás zaujíma čo robí kravské mlieko, tak za dva roky zo 40 kiloveho teliatka vyrastie 900kg hovädo. To je prosím pekne základ vašej chutnučnej zmrzlinky. Ale to do reklameného letáčiku už nedajú a spotrebiteľ sa nad tým nerád zamýšľa.  Dospelý človek ale nie je kojenec a ani len tela, že nie? Alebo máte pocit že potrebujete rýchlo nabrať na váhe? Už len toto samotné sa mi zdá byť dostatočne pádny argument na to prečo nie.
Ak to chcete počuť odborne tak tu máte definiciu mlieka z wikipídie: „Mlieko je kvapalina produkovaná prsnými žľazami samíc cicavcov. Je to základný zdroj výživy pre mláďatá predtým, ako sú schopné tráviť inú potravu“ (http://sk.wikipedia.org/wiki/Mlieko_%28cicavce%29).




  Ja viem že nám ako správne odchovaným pasívnym konzumatorom sa nechce zamýšlať a strácať čas s mliekom. Ale urobte to pre seba a spoznajte čo do seba ládujete. Toto je pár stručných faktov, ktoré je dobre poznať keď je reč o mlieku:

1.       Laktóza (mliečny cukor): Cicavec k stráveniu mlieka potrebuje enzým laktázu, ktorý prirodzene produkujú dojčatá a postupne vekom produkcia tohto enzýmu klesá. Možno dôvod prečo vekom klesá schopnosť tráviť mlieko je, že dospelý človek je schopný jesť tuhú stravu a tak nemá čo cucať prsnýmé žľazy samíc (to som sem musela dať ešte raz) zvierat. Viete príroda nie je hlúpa, to len my chceme krátkozrako podvádzať. A potom si to dospelé telo s mliečnym produktom nevie poradiť a zbytočne mu len škodí a zaťažuje ho.

2.       Vápnik: toto je na dlhšie lebo metabolizmus vápnika je komplikovaný a vstupuje do procesu viacero zložiek a vitamínov (vitamín D). Vytiahnuť vápnik z mliečnych produktov je preto náročne a spáli pri tom svoje zásoby. Viac ako zdĺhane detaily, skúsťe sa zamyslieť na týmto: Krajiny s najvyššou sprotrebou mlieka, majú štatisticky aj najvyšší počet osteoporózy (odvápnenie kostí). Hm, zaujímave nie? Keď je to mlieko taký všemocný a nenahraditeľný zdroj vápnika, nemali by tie štatistiky byť opačné?

3.       Spoznaj svoje chutnučné  mliečko. Vlastne to chutnučké, je čosi veľmi nechutné, len pekne zabalené. Viete niečo o dojení kráv? Rozmýšľam či sem mám dať link na intenzívne farmy aby ste spoznali svojho darcu mlieka. Nedám, keď tak si to utrpenie vygúúglite. Priznajme si, vačšine ľudí je vlastne jedno kravské utrpenie, ale už o čosi viac nás alarmuje to naše. Tak sa poďme mrknúť na to, ako sa to mlieko získava a čo to vlastne naozaj je.

Krava vám môže dať denne 4-5 litrov mlieka (ktoré odoprie svojmu mláďaťu a iste to nerobí dobrovoľne. Kravy nie su altruisti.). Viete koľko litrov mlieka dokážu vycucať z jednej kravy na intenzívnych farmách? Až 10 krát viac. A verte že produkcia mlieka sa nezvyšuje púsťaním hudby ako vo filme Slunce, seno.... Viete ako sa zvyšuje? Hormónami. Aj to sa vám asi zdá byť abstraktné a neosobné. Ok.

A viete kto sa to mlieko dojí?  Zabudnite na to že si niekto sadne a bude kravičku pekne ručne dojiť a rozprávať sa s ňou.  Nebude. Sú na to prístroje do ktorých sa strčí kravské vemeno (dosť jemná koža verzus mechanická mašina). To vemeno sa veľmi často zapáli (dávaju na to kravičkám antibiotiká ktorá spolu s hormónami potom pijete) a vzniká na ňom hnis. Nie, kravička nejde na dovolenku kým sa jej bobo zahojí a nik jej tú ranu nebude láskavo natierať. Jednoduchu ten hnis a zápal putuje do mlieka a následne sa chemicky upraví a pasterizuje. Predstavujem vám vaš lákavý jogurtík, šlahačku a zmrzlinku. Mimochom mlieko sa čistí aj preto lebo sú v ňom kravské výkali. Ale samozrejme na pizii a cestoviných syr musí byť.    



4.       Zdraviu škodlivé mlieko. Neviem či má zmysel to tu rozpisovať. Mám pocit že toto je niečo o čom sa vela píše a hovorí. Ale ak chcete, k bonusovým efektom si pripíšte: Mlieko zahlieňuje a spôsobuje zápal v tele. Cholesterol nájdete iba v živočíšnych produktoch. Mlieko obsahuje proteín zvaný kazeín.  Skúste si (najma ak hovoríte po anglicky) dať do google: connection between casein and cancer. A môže pár dni cítať štúdie ktoré potvrdzujú že existuje spojitosť medzi rastom rakovinových buniek a kasinom (mliekom).   



Takže ak sa pýtate, prečo nemám rada mlieko a pochybujem o jeho neškodnosti, nuž tu je výcuc (nie kompeltný ale podľa mňa postačujúci) aby ste mali predstavu. Mohla by som vám ešte napísať ako sa to mlieko nasledne spracáva a čo v tých neodolateľných tovaroch naozaj je. Ale nechcem mám pocit že moj postoj k mlieku je dostatočne jasný.   

Stojí vám to kalorické mlieko za to? Mne teda určite nie. Ja si svoje telo vážim a chcem pre seba len to najlepšie. Hnis a výkaly to iste nebudú, nech by boli akokoľvek lákavo spracované.  

O alternatívach k mlieku sa dočítate tu (pozor nie su to nutricne nahrady): nahrady kravskeho mlieka

Viac info a odpovede na vaše otázky nájedete, tu stačí sa pridať:tu

4 komentáre:

  1. Takýto šialený nezmysel som už dávno nečítal. Zbytočne zavádza ľudí.
    A propos, produkt zvierat, ktorý je vrátane mlieka základom vyváženej zdravej stravy, sa volá a píše mäso.

    OdpovedaťOdstrániť

  2. Dr. Joel Fuhrman
    Dr. McDougall
    Dr. Colin Campbell
    Dr. Valeria Mangani a Dr. Adolfo Panfili
    Rory Freedman a Kim Barnouin
    Dr. Davis Melina
    Jill Harrington
    Jonatan Safran Foer
    Maria Mooney
    Kris Carr
    To je zoznam tych ktorych prace a knihy mam prave teraz po ruke (lavej konkretne) a z ktorych som cerpala pri pisani clanku. Mnohi su uznavani odbornici na temu vyzivy. Smiem sa spytat o koho prace sa opieras ty ked dementujes moj clanok vetou: Takýto šialený nezmysel som už dávno nečítal. Zbytočne zavádza ľudí. Mohol by si ma prosim vyvies z omylu? Idealne podlozenymi faktamy a doverihodnymi zdrojmi a nie silnymi vyhlaseniami do vetru. Budem vdacna.
    Z celeho clanku mas pocit, ze len to slovo mäso bolo zle napisane? Lebo podla mna zatial co za obcas clanku si rucim, forma je nieco co je u mna (niekoho kto uz roky zije v krajine Y neexistuje) celkovo slusne zanedbana. Ak mas potrebu opravit mi preklepy a hrubky, ja to len uvitam lebo uprimne, potrebujem pomoct s editom textov.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Farmaceutický priemysel je obrovský biznis, v ktorom sa točia nepredstaviteľné peniaze. Podobne je to aj v biznise so zdravou výživou. Pretože oba sú založené na citlivosti človeka o vlastné zdravie. Ani jednému, ani druhému tu nejde o človeka, ale o to, aby z človeka vytiahli čo najviac peňazí. Napr, citovaný McDougall je spoluzakladateľom a predsedom spoločnosti, ktorá vyrába tie Správne potravinárske výrobky pre obchody s potravinami...
    Kedysi bola krava/koza základným zdrojom pre prežitie človeka. Dobytok sa musel nažrať skôr, ako človek zasadol k svojmu stolu a mlieko bola základná potravina. Keby človek nemal k dispozícii žiadnu potravinu, na mlieku by prežil. Pravdaže človek nebol vtedy tak zdegenerovaný, ako je v súčasnosti. Môj otec má 87 rokov a denne vypije min. liter mlieka. Hodnoty krvi má čítankové. Takže si myslím, že proklamovaná ,,škodlivosť" mlieka nie je problémom mlieka, ale vo všeobecnosti zdegenerovaného človeka súčasnosti, alergického pomaly aj na vzduch..
    Predstavme si hypotetickú situáciu, keď by ťa všetci ľudia uposlúchli a prestali by piť mlieko, jesť mliečne výrobky, syry, tvaroh a pod., vylúčili by jedlá s prídavkom mlieka a ešte by vylúčili aj mäso. V tom momente by si kravu domácu odsúdila na vyhynutie a vo svete by sa začalo s porážaním miliónov kusov zvierat, pretože by sa stali nepotrebnými. Boľavé ľudské nožičky by si neoddychovali v mäkkých pohodlných kožených topánkach, ani ručičky na volante by neboli chránené jemnými koženými rukavičkami.
    Na iné údaje v článku (ako výkaly v mlieku) sa mi ani nechce reagovať, zrejme si nikdy nebola na solídnej farme, kde sa o zvieratá starajú lepšie ako o seba a videla si len tendenčné videá z youtube, na ktorých ukazujú nezodpovedných chovateľov, lebo však aj takí existujú.
    Trochu viac porozmýšľať treba nad hypotetickými dôsledkami svojich odporúčaní. Článok vyznieva nadradene.
    Čo sa týka tých sojových, ryžových a iných náhrad, je smiešne menovať ich mliekom. To nie sú mlieka, to sú rôzne nápoje. Ale mlieko to rozhodne nie je.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uplne suhalsim, ze je to obrovsky biznis..jedno aj druhe. To hovorim aj ja.
      Kedysi a teraz su dva odlisne svety kde zial to predtym nie je aplikovanetlne na teraz z roznych dovodov. Naprikald konzumacia mlieka kedysi nebola taka ako je dnes, presne ako pises prostedie (vzduch bol iny), clovek sa viac hybal, celkovo jedol inak ,iny stes, menej chemikalii…Plne suhalsim.
      K vykalom mozno povedat toto: ja nehovorim ze kazde jedno mlieko…ale zial stalo sa, ze pri rozbore mlieka sa nasli stopy vykalov v mlieku (vlastne konkretne bakterie). A o tom existuju zaznamy.
      Co sa tyka nahrad: ako som napisala v druhom clanku . nutricne to nie je porovnatelne. Ale zas cokolvek co mas v mlieku si dokazes najst aj inde…takze mlieko ako take, ak ma clovek vyvazenu stravu a nie je kojenec, naozaj nepotrebuje (o mase som nepisala). Inak raz som citala clanok o tom co by sa stalo keby cela populacia presla na rastlinnu stavu…no bol by to problem lebo by sme nevedeli co s istymi zvieratami….asi by si taku kravu nikdo nezobral do bytu ako domaceho milacika :-D

      Odstrániť