pondelok 25. augusta 2014

Náhrady kravského mlieka

 Toto mi svojho času prišlo mailom. Priznávam sa, že som vačšinu z toho nikdy nevyskúšala, ale rada sa o tieto rady podelím. Pre tých ktorí by si chceli doma vyrobiť vlastné mlieko môže byť tento návod užitočný.

 Ovsené mlieko

Ovos je pomerne ľahko stráviteľný, veľmi výživný, z bežných obilnín má najviac tukov (5-7%). Patrí medzi najjemnejšie regeneračné prostriedky na nervový systém, ovsené mlieko i kaša môžu pomôcť napríklad pri odvykaní od sedatív a antidepresív, uplatňuje sa tiež ako uterotonikum pri ženských ochoreniach a tiež ako doplnková liečba pri sterilite či impotencii, na posilnenie organizmu v rekonvalescencii, pri podráždenom žalúdku, divertikulitíde, zápche... Dievčatá i ženy používajúce prírodnú kozmetiku isto poznajú pri vonkajšom použití upokojujúce účinky masky z ovsenej múky, či peeling z ovsených vločiek (na ten možno použiť zvyšok, ktorý ostane na sitku po precedení).
Príprava: 3-4 lyžice pomletého ovsa (prípadne ovsených vločiek, môžeme použiť aj ovsenú múku) zalejeme do termosky 0,5-0,7 l horúcej vody, necháme 3-4 hodiny alebo počas noci lúhovať. Studená verzia – zalejeme studenou vodou, rozmixujeme a necháme 20-30 minút odstáť. Pre malé deti sa používa ako jemný prostriedok proti zápche ovsené mlieko zmiešané s jablkovou šťavou v pomere 1-2:1. Príliš veľa šťavy však môže spôsobiť vyzrážanie mlieka do vločiek (!), trochu pomôže opätovné premixovanie.

Ryžové mlieko
Má svoju tradíciu v krajinách, kde sa ryža pestuje. Možno ho pripraviť z uvarenej alebo tiež surovej namočenej ryže. Podľa výberu druhu ryže získame menej chutné alebo veľmi chutné varianty – chuťovo veľmi príjemné je mlieko z ryže Basmati. Všetky druhy však môžeme použiť na prípravu nápoja pre deti na upokojenie čriev pri hnačke (mlieko zmiešame ešte 1:1 s mrkvovou šťavou). Príprava: v studenej verzii namočíme ryžu na noc do vody, odložíme do chladničky. Na druhý deň zomelieme a v pomere 1:4 zmixujeme. Ak je mlieko husté, pridáme podľa chuti vodu (chuťovo vynikajúce ryžové mlieko v BIOkvalite v tetrapacku má obsah ryže 12%). Na liter pripraveného mlieka pridáme ešte pol lyžičky kvalitného slnečnicového oleja – najlepšie lisovaného za studena - a pol lyžičky medu alebo sladu a ešte raz premixujeme. Môžeme ho pripraviť tiež z ryžovej múky. Ľahšie stráviteľné a prirodzene máličko sladšie je ryžové mlieko pripravené z uvarenej neslanej ryže.

Iné obilninové mlieka (amarant, pšenica, pšeno, pohánka,...)
Ako príklad uvediem mlieko z vareného pšena. Uvarené neslané pšeno zmiešame v pomere 1:2 s vodou a rozmixujeme, pridáme cca pol lyžice kvalitného slnečnicového oleja a dochutíme troškou sladu alebo medu. Za zmienku stoja i mlieka pripravované z naklíčených obilnín. Sú chuťovo odlišné a bohatšie o mnohé v procese klíčenia vzniknuté biologicky hodnotné látky. Pri ich príprave je dôležitá najmä krátka doba mixovania (najvyššie otáčky) kvôli rýchlej oxidácii obsiahnutých látok. Výsledný nápoj sa už pochopiteľne vzďaľuje vzhľadom i chuťou obilninovým mliekam, má tendenciu byť chuťou i farbou „zelenší“. 


Sojové mlieko
Toto mlieko je podobne ako ryžové odskúšané najmä ázijskými národmi. Hoci jeho príprava je na pohľad zdĺhavá, po získaní trošky praxe nie je namáhavá. A existujú finty ako si prácu zjednodušiť. Pôvodná príprava spočíva v namočení na noc asi 0,5 kg sójových bôbov v 2 l vody (v chladničke). Na druhý deň prepláchneme a varíme v čerstvej vode asi 2-2,5 hodiny. Vodu občas dolejeme. Po zliatí máme k dispozícii asi 1,2 kg uvarenej sóje, z ktorej časť odoberieme na prípravu mlieka a zvyšok uschováme v chladničke (spotrebujme do 2-3 dní). Časť uvarenej sóje zmixujeme s vodou v pomere asi 1:1 na hladko, dochutíme sladom, medom alebo melasou.

V obchodoch môžeme kúpiť sójovú múku alebo jemný púder – tie nám uľahčia prácu s varením bôbov. 1-1,5 lyžice plnotučnej múky rozmixujeme vo vode a necháme odstáť – poznám aj ľudí, ktorí ho po precedení konzumujú v takomto stave. Lepšie je však po uvarení (asi 25 min.). Precedíme a po dochutení podávame. Oboma spôsobmi pripravené sójové mlieko má viac strukovinovú chuť ako prášková verzia z obchodu a nie každý mu napriek dochuteniu príde na chuť.

Cícerové mlieko
Pripravuje sa podobne ako sójové. Namiesto cíceru môžeme použiť tiež žltý lúpaný polený hrach.

Orechové mlieko (z vlašských alebo lieskových orechov)
Orechy sú výborný zdroj nielen vápnika, ale aj rôznych aminokyselín. Samotné sú kvôli obsahu inhibítorov klíčenia (aby neklíčili v prírode už po 2-3 dňoch tepla v januári) ťažšie stráviteľné, preto je žiadúce – najmä pre deti – ich namočenie pred spracovaním do studenej vody. Podobne ako mandľové, mlieko z nich bolo v minulosti i dnes s úspechmi používané mnohými národmi.

Príprava: vlašské alebo lieskové orechy namočíme na 3-4 hodiny do studenej vody, niekoľkokrát vymeníme vodu. Celé alebo postrúhané či pomleté orechy vhodíme do mixéra, pridáme trochu vody – na 1 diel orechov 1-2 diely vody - a mixujeme asi 2 minúty na hladkú hmotu – vodu postupne pridávame až dosiahneme konzistenciu mlieka. Ak sme pri príprave použili nenamáčané orechy, pomer orechov a vody môže byť až 1:4. Môžeme dochutiť troškou sladu alebo medu, v hustejšej verzii je použiteľné ako kvalitná zálievka na šalát (dochutíme ho štipkou soli). Kvôli lepšej chuti odložíme mlieko na polhodinu do chladničky a podávame. Pre malé deti ho odporúčam precediť cez husté sitko.

Mandľové mlieko
Pri príprave mandľového mlieka môžeme použiť lúpané alebo nelúpané mandle – z lúpaných je jemnejšie. Ak mandle lúpeme doma, je pracnejšie (mandle zalejeme na 3-4 minúty horúcou vodou, potom ich ľahšie olúpeme, ale ľahko sa lúpu i po viachodinovom namočení v studenej vode). Pripravujeme podobne ako mlieko z vlašských orechov.

Často sa používa práve toto mlieko pre dojčatá a malé deti práve kvôli „dobrému“ zloženiu – mandle obsahujú veľa vápnika, železa, horčíka i fosforu. Majú tiež z orechov po kokose a vlašských orechoch najviac chlóru. Mandľové mlieko nájdeme ako zložku v receptoch na polovičné, tretinové mlieka (pozri ďalej Kombinácie,...) pre najmenších.

Kokosové mlieko

Týmto postupom dostaneme nápoj farbou veľmi podobný mlieku, ale úplne sa líšiaci od originálneho čerstvého priezračného kokosového mlieka. V ázijských krajinách ho veľmi často používajú pri príprave bežných jedál. Základ nie je potrebné vopred namáčať.

Kokosovú múčku alebo strúhaný kokos z čerstvého orecha pridáme do vody teplej 25-35 OC (v studenej sa vyzráža pri mixovaní navrchu kokosový tuk) v pomere 1:2 podobne ako pri vlašských orechoch a rozmixujeme na hladkú hmotu. Pri použití kokosovej múčky je niekedy ťažké dosiahnuť úplnú hladkosť, pretože múčka je suchá a vláknitá – hotové mlieko odporúčam pred podávaním alebo použitím precediť cez husté sitko.

Kešu (Cashews) mlieko
Výborné, ale drahé mlieko. U nás sa pomerne zriedka pripravuje kvôli vysokej cene suroviny. Naučiť naň deti je nové riziko pre peňaženku ! Hoci niektorým ľuďom spôsobuje problémy s nadúvaním, určite stojí za experiment. Výborne zasýti – kešu obsahujú asi 7x viac škrobov ako mandle. Pripravuje sa z natural verzie kešu orechov – tie sú už tepelne upravené a nepotrebujú ďalšiu predprípravu. Sú pomerne mäkké, takže ich stačí zmiešať s troškou vody a rozmixovať.

Iné mlieka (brazílske orechy - para, makadamové, sezamové, slnečnicové,...)
Rastlinné mlieka môžeme pripraviť tiež z ďalších známych i menej známych orechov alebo semienok. V prípade semienok odporúčam pomletie na makovom alebo orechovom mlynčeku. Na prípravu mlieka sú málo vhodné ľanové semienka (používajú sa na prípravu „čaju“), vylučujú priveľa slizu. Vylúpané slnečnicové semienka môžeme namočiť i deň vopred, slabo naklíčia. Ďalší postup prípravy je podobný ako pri predchádzajúcich mliekach.

Kombinácie, mixy, kokteily,...

Pri príprave rastlinných mliek môžeme aj experimentovať – kombinácie niektorých základov prinášajú zaujímavé výsledky – ako príklad uvediem vlašské orechy a mandle v pomere 1:1, sezam a orechy v tom istom pomere, prípadne mlieko ochutené (a obohatené) surovou mrkvovou šťavou či zmiešané s uvarenou rozmixovanou zeleninou. Vo výžive malých detí sa pri ťažkostiach s dojčením používajú napr. od 5. týždňa polovičné mlieko s drveným obilím (polovica kravského alebo materského mlieka a polovica rastlinného), tretinové mlieko s mandľovým (tretina kravského alebo materského mlieka a dve tretiny mandľového), prípadne od 6. mesiaca dvojtretinové s obráteným pomerom zložiek. Chuťovo i účinkami sú zaujímavé i kombinácie s niektorými druhmi ovocia, resp. ovocnými šťavami. Á propos – keď spomínam ovocie – mlieku najpodobnejším džúsom je banánový (banán rozmixovaný s troškou vody). Vynikajúci mix dostaneme po zmiešaní s troškou orechového mlieka z mandlí! Samozrejme, rastlinné mlieka možno používať aj do alkoholických kokteilov, ich prínos pre zdravie však dostáva inú dimenziu - veľmi príjemná chuť (najmä orechových mixov) vedie k zvýšenej konzumácii a zmes tukov, bielkovín a alkoholu ľahko prinesie ľuďom so slabším trávením prečistenie tráviaceho traktu vrchom alebo na druhý deň spodkom... ;

Záverom...
Vyskúšajte! Otvorí sa vám nový svet zaujímavých chutí bohatý na výživné látky, vitamíny a kadečo iné. Ak sa rozhodnete vážne ich používať namiesto skutočného mlieka, pozor!!! Veľmi dobre sa pijú, sú mimoriadne chutné, najmä orechové – ale... Všetci, ktorým sa mliečko na prvý raz podarilo, to už dobre poznajú. V priebehu niekoľkých sekúnd dokážete vypiť 2 dl orechového mlieka – je to akoby ste za pár sekúnd zjedli takmer 50-100 g orechov – teda na organizmus extrémna záťaž. Pocítite ju však až po 10 minútach, dovtedy stihnete vy alebo vaše dieťa vypiť ďalšie 2-4 dl, teda ďalších 100-200 g orechov... ; Preto prosím, S MIEROU!

Taktiez ja dodavam ze toto nie je nutricna nahrada mlieka...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára